Afecțiunile parodontaleinclud o varietate de forme clinice degingivită, parodontită și alte anomalii de creștere și dezvoltare. Aceste forme distincte sunt la rândul lor împărțite în subclase, motiv pentru care este esențial ca medicul să identifice corectcauzașifactorii favorizanți, pentru a crea unplan de tratamenteficient.Oexaminare clinică atentă și metode suplimentare de investigație, cum ar firadiografiile (CBCT) șitestele microbiologice (PCR în timp real), sunt esențiale pentru diagnosticarea corectă a acestor forme. Totodată, măsurarea pungilor parodontale este un alt instrument important în procesul de diagnosticare.Etapele tratamentului bolii parodontaleTratamentulafecțiunilor parodontale este un proces de durată, ce necesită cooperarea medic-pacient. O informare corectă asupra cauzelor și a procedurilor terapeutice reprezintă primul pas spre vindecare. Deoarece fiecarepacienteste unic,planul de tratament trebuie individualizat în funcție de specificul fiecărui caz.Parodonțiul, structura de rezistență a coroanei dentare, este format dingingie, ligamente,os alveolarșirădăcină dentară. Afecțiunea parodontală apare atunci când una sau mai multe dintre aceste structuri sunt afectate. PotrivitDr. Alin Odor, tratamentulbolii parodontale poate fi comparat cu fundația unei case. O fundație solidă asigură stabilitatea întregii construcții, iar în cazulreabilitărilor orale complexe, tratamentul parodontal reprezintă fundația.
În cazul construcției unei case, mai întâi se începe cu fundația acesteia apoi se construiesc restul etajelor.Același concept trebuie aplicat și în cazul reabilitărilor orale complexe cu afectare parodontală, unde de cele mai multe ori se începe cu terapia parodontală (fundația).Dr. Alin Alexandru Odor
Protocolul de tratament aplicat deDr. Alin Odor este structurat în trei mari etape, adaptate fiecărui caz clinic:
Etapa antimicrobiană;
Etapa curativă;
Etapa de menținere.
Etapa antimicrobianăPrima etapă are ca scop eliminareabacteriilor parodontopatogene. În această fază, pacientul învață tehnici deigienă oralăfolosindperiuța electrică șiirigatorul bucal. Periuța electrică este mai eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene, iar irigatorul bucal ajută la curățarea zonelor greu accesibile. Odată ce aceste tehnici sunt corect însușite și aplicate zilnic, șansele de succes ale tratamentului cresc semnificativ. A doua parte a acestei etape includeterapia parodontală asistată laser, care presupunechiuretaj în câmp închis,planare radiculară șidecontaminare laser. Această tehnică eliminăbiofilmul bacterian dinpungile parodontale și decontaminează țesuturile afectate, fără a afecta țesuturile sănătoase. Selectivitatea acestei metode o face mult mai eficientă și mai puțin invazivă decât tehnicile clasice. Dr. Alin Odora dezvoltat două protocoale bazate pefotoactivarea peroxidului de hidrogen în cadrulterapiei laser, demonstrând o eficiență de 99% în comparație cu alte metode. Aceste cercetări au fost publicate la nivel internațional (publicațiile științifice ale Dr. Odor Alin) și oferă avantaje precum:vindecare postoperatorie mai rapidă, necesitate redusă de intervenții chirurgicale șiabsența durerii postoperatorii. În urma celor 5 ani de cercetare științifică, Dr. Alin Odor a examinat efectul antimicrobian al diferitelor substanțe în terapia parodontală asistată laser reușind să perfecționeze două protocoale parodontale asistate laser pe baza fotoactivării peroxidului de hidrogen. Aceste două protocoale s-au dovedit a fi eficiente în proporție de 99% în comparație cu alte technici laser. Aceste cercetări științifice personale au fost pentru prima dată raportate în literatura de specialitate la nivel internațional.Pentru mai multe detalii despreetapa curativă șietapa de menținere, vă invităm să citițipartea a III-a a acestui articol.